Szlovákia, 932 01 Nagymegyer, Poľovnícka 2144/45
47.85018400, 17.76207600

Arrabona EGTC

http://csemadok.sk

A városban ma is élő történelmi legenda szerint ennél a fánál kötötte ki lovát Mátyás király, állíttatta fel sátrát, amikor Nagymegyeren járt, hogy megvizsgálja a városiak panaszát. Az egykori Megyer törzs tagjaihoz tartozó nagymegyeriek 1421-ig sajátos joggal rendelkeztek, nem fizettek adót, csak a királynak. 1421-ben Zsigmond király elcserélte itteni birtokait a Kanizsayaikkal, ennek következtében a hűbérurak már megadóztatták a település lakóit, amibe azok nem tudtak belenyugodni, és ezért az igazságos király hírében álló uralkodóhoz fordultak, aki a panasz kivizsgálására álruhában elment Nagymegyerre, meggyőződött a panasz jogosságáról, és megígérte orvoslását. A történelmi legenda hatására került bele a tölgyfa később a város korábbi és mai címerébe.

Látogathatóság: Szabadon, korlátlanul látogatható

További információk: http://emlekhelyek.csemadok.sk/emlekhelyek/a-nagymegyeri-matyasfa/

Közeli látnivalók

Thermal Corvinus Veľký Meder

A fürdő egy 100 hektáros erdős park területén helyezkedik el. Összesen 13 medencével rendelkezik, amelyek termálvízzel várják a vendégeket, a fürdő egész évben nyitva tart. A medencék vízhőmérséklete 25–37 fok között van. A fürdőzésen kívül számos sportolási lehetőség is várja a gyermekeket és felnőtteket egyaránt, a legkisebbek szórakozásáról animátorok gondoskodnak. A termálfürdő 1974-ben nyílt meg két gyógyvizes forrással, melyek hőmérséklete 57-68°C. A gyógyvíz főleg a mozgásszervi és ízületi megbetegedésekre van jótékony hatással, valamint a szervezet regenerációjában is segítséget nyújt.

Történelmi Emlékpark

Az emlékparkot a Csemadok Nagymegyeri Szervezete fokozatosan alakította ki 1996 és 2010 között. Az öt itt található kopjafából az egyiket a honfoglalás 1100. évfordulójának alkalmából készítették. Egy másikat a város első írásos említésének 730. évfordulója alkalmából állították. Van egy kopjafa, melyet a nagymegyeri 23. Arany János Cserkészcsapat állíttatott a város cserkészmozgalma újraszervezésének 10. évfordulóján 2002-ben. Található itt még a Csemadok alapszervezet megalakításának évfordulójára készített, valamint a XX. Szent István Napok és annak kezdeményezője, Kovács László egykori nagymegyeri esperes plébános emlékére készíttetett kopjafa is.

Nagymegyeri Tájház

A tájház, amely egy helyi kisparaszti család népi építészetét és lakáskultúráját mutatja be a 19. és 20. század fordulóján, 1980-ban került berendezésre. Az első szoba mestergerendáján látható felirat szerint a nádtetős lakóház 1836-ban épült. Az épület négy helyiségből áll, és soros elhelyezésű. Az udvarról belépve a pitvarba érkezik a látogató, jobbra található az első szoba, balra pedig a hátsó szoba. Külön bejárattal rendelkezik az udvarról a kamra, ahol a háztartásban és a mezőgazdaságban használatos eszközöket lehet megtekinteni. Az első szoba fűtetlen, a konyha nyitott kéményes, ahol a sütés-főzés eszközeit is kiállítják. A helyiségekben megtalálható korabeli berendezési tárgyak a helyi lakosok ajándékai.

Közelben lévő rendezvények

Kicsi Gesztenye Klub – Liza búcsúelőadás

Fantasztikus programlehetőség a család legkisebb tagjainak. Egy felhőtlenül jókedvű műsort ajánlunk figyelmetekbe, amit minden fiatal gyermek élvezni fog.

Havasi Pure Piano Show – Dupla előadás!

A HAVASI produkció sokak szerint a leglátványosabb zongoraprodukció világszerte. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel két előadás lesz, 15:00 és 19:00 órás kezdettel! 

Jegyek: 6.900 Ft – 24.500 Ft

ÁKOS – FEL A SZÍVEKKEL TURNÉ

Kevés ütősebb programot tudunk beütemezni hétvégére, mint egy szuper koncert. Október 2-án Ákos turnézáró nagykoncert az Audi Arénában. Jegyeket a Látogatóközpontban tudsz beszerezni, vagy online. 

Jegyek: 7 990 – 14 990 Ft