Arrabona EGTC

2022. augusztus 01.

Kategorizálni szinte lehetetlen, de még elmondani is nehéz mennyi látnivaló és izgalom vár rád abban a két napban, mikorra ezen túra megállóit beütemezed. Az útvonal autóval flottul teljesíthető, és megfelelő kikapcsolódási lehetőség lehet a család összes tagjának. Az első nap során Győr lesz terítéken, ahol természeti értékekkel, interaktív eszközökkel, kulturális attrakciókkal és az állatvilág számos képviselőjével is megismerkedhetsz. A városban (Győr) számtalan szálláslehetőség közül válogathatsz, hogy teljesen feltöltődve vághass neki a másnapnak. Reggel felfrissülve, izgalmakkal telve vehetjük célba Csallóközt, legalábbis annak egy részét. A Dunatőkési vízimalom egy varázslatos környezetben elhelyezkedő épített látnivaló, a régió egyik gyöngyszeme. Utána nem maradt más hátra, mint ráfordulni a túra célegyenesére, és annak végén alaposabban górcső alá venni a Slovakia Ring központját.


Túra tervezés

Győr földrajzi sokszínűségét kihasználva nem is lehetne kellemesebben kezdeni a napot egy kajakos túránál. A megállónak köszönhetően részletes betekintést nyerhetünk a Püspökerdei-holtág élővilágába, az itt kialakított tanösvény pedig eddig ismeretlen információk áradatát zúdítja majd ránk. A nyugodt, csendes környezet segít kiszakadni a rohanó hétköznapok világából, a harmónia olyan szintjére érhetünk itt, amit mindenkinek meg kell tapasztalnia. Az útvonal hossza megközelítőleg 6 km., ami nagyjából két óra alatt kényelmesen teljesíthető. Amennyiben nincs saját kajakod, csónakod, vess egy pillantást a mellékelt linken elérhető Facebook oldalra (https://www.facebook.com/pages/category/Local-business/Gy%C5%91r-Kajak-B%C3%A9rl%C3%A9s-263450740900940/), ami lényegesen megkönnyíti a szervezést. Meglátod, olyan élményben lesz részed, amit még sokáig emlegetni fogsz majd.

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ Győrben található, Szigetköz egyik legjelentősebb és legismertebb tudományos tárháza. A hétköznapi rejtelmeket és a modern technikákat ötvöző interaktív eszközök korosztálytól függetlenül vonzzák az érdeklődőket, a fiatal titánoktól kezdve a kísérletező egyetemistákon át, egészen a kíváncsi szülőkig. Az élményközpont egy olyan kreatív hely, ahol mindenki kipróbálhatja a legújabb digitális és infokommunikációs eszközöket. A folyamatosan bővülő kínálat mellett érdemes figyelni a központ programnaptárát is, ami remek alternatívákat rejthet minden felfedező lelkű érdeklődőnek. (https://mobilis-gyor.hu/)

A Püspökvár Győr egyik legősibb és legjelentősebb műemléke, a Káptalandomb legmagasabb pontján áll. A történelmi hányattatások, nehézségek egy cseppet sem kímélték a várat, napjainkra viszont a város egyik legnépszerűbb kirándulóhelyévé vált. Megépítésének egyértelmű célja az volt, hogy püspöki székhelyként szolgáljon, azonban stratégiailag is jelentős szerepet töltött be. Minden kétséget kizáróan állíthatjuk, hogy a vár legimpozánsabb része a négyemeletes, barokk stílusú részben végződő lakótorony, ami robosztus megjelenésével mindenki figyelmét magára irányítja. A palota sajnos egyénileg nem látogatható, azonban előre meghirdetett időpontokban, tárlatvezetéssel egybekötve megtekinthető. (https://hellogyor.hu/latnivalo/puspokvar/)

Elérkeztünk a túra első napjának utolsó megállójához, ami garantáltan felrázza az összes résztvevőt. Meg kell hagyni, egy állatkert vitathatatlanul az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb családi program, ahol korosztálytól függetlenül, mindenki kikapcsolódhat. A költözésen és számos átalakításon átesett állatkert 1967-ben nyitotta meg kapuit, és azóta is igyekeznek a “lakóknak” a természetes életterükhöz hasonló feltételeket biztosítani. Ha szeretnél tüzetesebben megismerkedni az itt fellelhető állatfajokkal, keresd fel az állatkert hivatalos honlapját (http://www.zoogyor.com/index.php/hu/), ahol első kézből értesülhetsz az állatkertet érintő összes információról. Érdemes lehet szemmel tartani a központ programnaptárát is, hogy még véletlenül se maradj le egy állati eseményről se.

Remélhetőleg teljesen kipihenve, új élményekre kiéhezve ébredtél, és már tűkön ülsz, hogy Csallóköz turisztikai attrakcióival is megismerkedhess. A túra második napja már jelentősen lazább, kényelmesebb tempóban fog zajlani. Az első megálló a Dunatőkésen található vízimalom, ami a régió kiemelkedő kulturális és technikai műemléke, a festői környezet pedig tovább fokozza a turisztikai élményt. Az objektum 2016-ban egy teljeskörű felújításon esett át, aminek keretén belül egy kilátót is építettek a Tőkési-ág túlsó partján. Amennyiben szeretnéd belülről is megcsodálni a malom felépítését, az előzetes bejelentkezés erősen ajánlott. (https://kukkonia.sk/hu/dunatokesi-csefalvay-vizimalom).

A SLOVAKIA RING egy profi motorsport-központ, amely a versenyzésen kívül a sofőrök oktatására is hangsúlyt fektet. A központ legújabb attrakciója a gokart-pálya, amelyen az áprilistól októberig tartó szezonban gokart bérlésre is van lehetőség 7 éves kortól. A központ további részei a vezetéstechnikai pálya és a RING hotel képezik. A versenypálya már több mint egy évtizede otthona különböző európai és világszintű versenysorozatoknak. Ezek közé tartozik a FIA ETRC, WTCR vagy az EWC. A SLOVAKIA RING egyedi helyszíne lehet az ön céges rendezvényének és egyéb ünnepségeknek. Személyre szabott szolgáltatásokat nyújtunk az ön elképzelései alapján.

A javasolt megközelítés nem feltétlenül veszi figyelembe az aktuális forgalmirend változásokat.

Áttekintés

Nehézség: Könnyű
Értékelés:
Távolság: 81 km
Időtartam: 02:55:14
Szint emelkedés: 0 m
Szint csökkenés: 0 m
Frissítőpont: Van
Szintkülönbség:
Létrehozva: 2022.08.01
Megjelenések száma: 764
Megtekintések száma: 3804
Győr Időjárás

Hasonló túrák

Múltidéző belvárosi séta

Egy sétára invitáljuk Önöket, hogy megismerjük Győr egykori városlakóit, felfedezzük az örökül hagyott értékeket! A letűnt korok emlékei kapcsán felidézzük az egykor itt élő őslakosok és betelepült polgárok egyéni sorsát, kapcsolataikat a város közösségében.

Csallóköz ékkövei

Jelentős csallóközi attrakciókat ismerhetsz meg, ha ezen túra bejárására adod a fejed. Minden adott, hogy kocsikázással egybekötve, alaposan feltérképezd Csallóköz sajátosságait, csupán az indulás mellett szóló végleges döntés hiányzik, amit a feltörő lelkesedésedre bízunk. A Slovakia Ring-től indulunk, majd megcélozzuk Somorját, ahol két megálló is vár ránk, majd a Duna másik oldalán megismerjük a meseszép ágrendszert. A Bősi vízerőművet elhagyva pedig tovább kocsikázunk Dunaszerdahelyre, ahol ünnepélyesen is lezártnak tekinthetjük a túránkat. Egy napnyi mosolygás, amit még sokáig emlegetni fog a család összes tagja!

Séta Somorján (Šamorín)

Van egy kisváros a Duna mentén, amely nevét Szűz Mária tiszteletére szentelt középkori templomáról kapta. Egy valódi ékszerdoboz, melyet a középkorban Csallóköz kereskedelmi központjaként ismertek, ma pedig kulturális és turisztikai célpont, hiszen a megannyi látnivaló mellett a városban olyan nemzetközi zenei rendezvényeket is szerveznek, mint a Samaria Régi Zenei Napok vagy a New Musik At Home. Látogass el Somorjára, fesztiválozz kedvedre, közben tégy egy tartalmas sétát a településen!

Közelben lévő események

Food Truck Show

Győr, Radó sziget, Rába part, 4 nap a nyárból, hogyan is hagyhatnánk ki?!.... Persze, hogy nem, omlós szaftos, füstös, Zabáljcsak! klasszikusok 4 napig a Tiétek! Az esemény szabadon látogatható, a belépés díjtalan!

Szent László Napok

Szent László király emlékét Győrben nem csupán a bazilikában látható herma őrzi, hanem öröksége túlmutat a városon, életén és tettein keresztül összeköti Győrt az Árpád-házi királyok térségben található emlékeivel. A győriek minden évben az Aranyparton zajló Szent László Napokkal emlékeznek rá. A fesztivál a középkort megidéző időutazás, melynek középpontjában a szent király alakja áll, aki a magyar történelemben összekapcsolódik a lovagság, vitézség, becsületesség fogalmával.

Győrkőcfesztivál

A Vaskakas Bábszínház szervezésében Győr belvárosa egy hatalmas játszótérré változik, minden év július első hétvégéjén. A Győrkőcfesztivál az ország legnagyobb szabadtéri, ingyenes gyerekfesztiválja, melyen a gyerekek minden programon térítésmentesen vehetnek részt. A háromnapos fesztivál első estéjén, pénteken, a nyitó koncertek után a kulcsátadó ceremóniával hivatalosan is a gyerekeké lesz Győr városa, mellyel kezdetét veszi a reggeltől estig tartó Győrkőcjáték a Széchenyi tértől a Radó-szigeten át egészen a Mihálkovics sétányig. Beindult a “győrkőcgőzgép”!

Follow the Flow koncert

342 milliós YouTube-megtekintésével és 350.000 feliratkozójával a Follow The Flow napjaink egyik legnépszerűbb magyar együttese. Fura Csé és BLR párosához 2018-ban csatlakozott Szakács Gergő. A trió azóta megállíthatatlan: Spotify-streamjeik száma a 100 milliót is átlépte. Az erős hip-hop–gyökerekből táplálkozó popdalokat készítő együttes 2019 májusában kiadott első önálló album, a Nem tudja senki pár hónap alatt aranylemez lett. A címadó dalhoz készült klip a második legnézettebb magyar videoklip lett, három év alatt több mint 73 milliós megtekintéssel. 

Rotary Fröccsnapok

Immáron 19 esztendeje rendezik meg Győrben a fröccsnapokat, ahol különböző régiók borait ismerhetik és kóstolhatják meg az érdeklődők. Színes programokkal várják a látogatókat. 

Republic koncert

A Republic 1990-ben alakult EMeRTon-díjas magyar rockegyüttes. Az együttes a magyar könnyűzene meghatározó alakja lett az elmúlt évtizedekben, rendszeresen koncertezik Magyarországon és a határokon túl is.