Arrabona EGTC

2019. augusztus 29.

Ha felnézel rájuk, megelevenedik a múlt. Őrzik a történelem egy szeletét, elmúlt korokról mesélnek Neked. Akad köztük régi, akad új, legendás, antik, modern, fából, fémből készült, színes és komor is. Közös jellemzőjük, hogy egytől egyig hozzáadnak valamit a belváros utánozhatatlan hangulatához. A nap 24 órájában gyönyörködtetnek, találkozóhelyet jelölnek, érdekességként szolgálnak. Ezek a győri cégérek. Csokorba szedtünk néhányat közülük, keresd fel őket, s bővítsd a listát a Te kedvenceiddel!


Túra tervezés

Az alábbi megállókat ajánjuk nektek:

Győr sétálóutcájának emblematikus cégére a Vasmacska, mely már messziről hirdette anno a kályhákat, tűzhelyeket, háztartási és konyhafelszerelési cikkeket is forgalmazó vaskereskedést. A  cég helyén ma kínai üzlet áll, a vasmacska azonban a győriek és a turisták örömére “lehorgonyzott”. 

Forrás és további információ: 

Tőke Péter Miklós: Az Aranyhajó és más régi cégérek (2015) 54. o. 

A cégér a mai Dr. Kovács Pál u. 1. sz. házának két üzlete között feküdt, és Bangha Ernő fűszer- és csemege-kereskedő tekintette cégtáblájának. Akkoriban még fémtető védte a naptól és az esőtől a szépen faragott fatestet. Hogy pontosan mikor helyezték át az épület bejárata fölé, nem tudni. 

Forrás és további információ: 

Tőke Péter Miklós: Az Aranyhajó és más régi cégérek (2015) 42. o. 

A főként kisszériás férfi felsőruházati termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó Lachmann-család vállalkozásának története egészen az 1880-as évek második feléig nyúlik vissza. Ekkor id. Lachmann János főként egyéni megrendelésre varrt, de később már szériagyártással is foglalkozott. Ma már különféle hazai és külföldi márkák forgalmazásával is bővült a családi vállalkozásban működő cég tevékenysége, de a legrégebbi boltjuk felett lógó ollót ábrázoló cégér jelzi, hogy a szabóság ma is működik, a híres Lachmann-öltönyök, -nadrágok és -zakók várják az újdonsült gazdáikat. 

Forrás és további információ: 

http://www.lachmann.co.hu/ 

Győrben 1906 óta foglalkozik kékfestéssel egy család, boltjuk a Dr. Kovács Pál utca és a Jedlik Ányos utca sarkán áll. Az üzlethelyiség felett lógó Kékfestő lány cégér Lebó Ferenc győri szobrászművész alkotása 2015-ből. A cégtábla az utcában még fellelhető többi társával együtt (felismerhetőek az egyforma keretükről)  a “Lüktető Belváros” c. projektből valósult meg. A boltban is érdemes körülnézni, hiszen a kékfestés hagyománya nemrégiben felkerült az UNESCO szellemi kulturális világörökségének reprezentatív listájára.  

Forrás és további információ: 

http://www.gyorikekfesto.hu/ 

Az aranyozott fémből készült Aranyhajó cégér eredetileg a Széchenyi tér 1. sz. épületet díszítette, mely ekkor Haagen Ferenc gyarmati és fűszeráru-kereskedéseként működött, első írásos említése 1847-ből való, alkotója ismeretlen. 1872-ben Vollnhofer, egy későbbi üzlettulajdonos átköltöztette a boltot a mai Jedlik Ányos utcába, s vele együtt a cégért is. 1911-ben Tőke Béla vásárolta meg a boltot, s mivel a céhjelvény jelentősen megrongálódott a szabad ég alatt eltöltött évek során, a felújítás helyett egy újat rendelt a Győrben élő Schima Bandi iparművésztől, hasonlót Kolombusz Kristóf Santa Maria nevű hajójához. Az új Aranyhajó 1940-ben váltotta a régit, mely ma a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tulajdona. Győr legszebb és legismertebb cégére pedig még mindig ott áll a Jedllik Ányos utca és a Dr. Kovács Pál utca sarkán, s 1991-től a cégér után Aranyhajó Patika névre elkeresztelt gyógyszertárat népszerűsíti.  

Forrás és további információ: 

Tőke Péter Miklós: Az Aranyhajó és más régi cégérek (2015) 28-35. o. 

Az esernyőt, ollót és késeket ábrázoló kovácsoltvas-ólomüveg alkotást 2005-ben a legjobb magyarországi cégérnek választotta egy szakértői zsűri. A Hoffmann család győri üzletének díszét Nyuli Imre tervezte, Csizmazia József kovácsolta, s Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész öntötte végső formába. A köszörűs, esernyőjavító és finomacéláru-üzlet több mint száz éve száll apáról fiúra. A boltba már csak azért is érdemes betérni, mert egy vitrinben kiállítva sorakoznak a családi üzlet emlékei: muzeális, aprólékosan kidolgozott ollók, zsebkések, megfakult fotók a család háború előtti üzletéről. Na és persze Hoffmann műköszörűs színes reklámjai, melyeket az akkor még szenzációszámba menő moziban, a filmek előtt láthatott a közönség.  

Forrás és további információ: 

https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/gyori_lett_az_ev_cegere_/1154513/ 

Egy halbolt cégéreként díszítette az Apáca utcai épületet az alkotás, ma már az eredeti funkciójától megfosztottan, a Hal köztől pár lépésre remekül illeszkedik a történelmi belváros kisiparosok, kereskedők aranykorát idéző nagy múltú cégérei közé. A céhjelvény Lebó Ferenc győri szobrászművész alkotása 1989-ből. 

Forrás és további információ: 

https://www.kozterkep.hu/~/18357/halaszok_gyor_lebo_ferenc_1989.html 

A vastuskó (Stock im Eisen) állítása a német nyelvterületen terjedt el. Lényege, hogy minden városba érkező mesterlegény, aki céhes vándorútját tölti, belevert egy szöget a városban felállított tuskóba. A győri változatnak kicsit más a története: mikor Zittrisch Mátyás megnyitotta "Vastuskóhoz" címzett fűszerkereskedését a 19. század közepén, csináltatott egy hozzá illő cégért gyári szögekből. Közelről jól látszik, hogy a nagyjából egyforma szögfejek szabályos elosztásban borítják a törzset, tehát nem alkalmi szögbeverésekről van szó (mint ahogy a győri mendemonda tartja), hanem lakatosmester által végzett munkáról. 

Forrás és további információ: 

https://www.kozterkep.hu/~/6135/Vastusko_cehfa_Gyor_1833.html 

Tőke Péter Miklós: Az Aranyhajó és más régi cégérek (2015) 28-35. o. 

Tölgyfaágon felépített fészekben egy rigó gubbaszt a Liszt Ferenc utca és a szűk Saru köz sarkán. A két nagyobb makk belső oldalán egy-egy lyuk látható, mely eredetileg minden bizonnyal a rigófészek világítását rejthette.  

Rigó Ferencz fűszerkereskedő boltjának nem volt cégére, amikor az üzlethelyiséget 1938-ban Tőke Béla megvásárolta tőle a lányának. A Tőke-család készíttette a cégért még abban az évben Schima Bandi iparművésszel. Témája és elnevezése a köztiszteletben álló Rigó Ferenczre, illetve annak ismert és kedvelt boltjára utalt. A későbbi időkben vendéglő hírveréséről gondoskodott a cégér. 

Forrás és további információ: 

https://www.kozterkep.hu/~/18221/Rigofeszek_ceger_Gyor_1938.html 

Tőke Péter Miklós: Az Aranyhajó és más régi cégérek (2015) 36. o. 

A Napház szépségszalon figyelemfelkeltő, szép és igényes cégérét Lebó Ferenc győri szobrászművész készítette.  

A javasolt megközelítés nem feltétlenül veszi figyelembe az aktuális forgalmirend változásokat.

Áttekintés

Nehézség: Könnyű
Értékelés:
Távolság: 1 km
Időtartam: 00:24:44
Szint emelkedés: 17 m
Szint csökkenés: 7 m
Frissítőpont: Nincs
Szintkülönbség: 7m
Létrehozva: 2019.10.04
Megjelenések száma: 5541
Megtekintések száma: 11063
Győr Időjárás

Hasonló túrák

Két napba sűrített kalandozás

Két napos, izgalmakkal teli, ám autóval könnyen teljesíthető túrán töröd a fejed? Már nem kell, itt a megoldás! Kicsiktől a nagyokig, fiataloktól az idősekig "skubizzon" ide mindenki, ugyanis temérdek mennyiségű érdekességet és izgalmat rejt e túra! A Sopronból induló útvonal első három megállója biztosítja, hogy tudományból és izgalmakból se legyen hiány, viszont a kényelemre is kellő figyelem háruljon. A hegykői fürdő széles szálláskínálatának és szolgáltatásainak köszönhetően kipihenhetjük az első nap izgalmait, hogy másnap újult erővel csaphassunk neki a túra záró etapjának. Az önfeledt száguldozás és tudományos kitekintés után, az Audi Győr látogatóközpontja enged rövid betekintést az autógyártás kulisszái mögé.

Élővilág, kultúra és száguldozás egy túrában? Csapjunk bele!

Kategorizálni szinte lehetetlen, de még elmondani is nehéz mennyi látnivaló és izgalom vár rád abban a két napban, mikorra ezen túra megállóit beütemezed. Az útvonal autóval flottul teljesíthető, és megfelelő kikapcsolódási lehetőség lehet a család összes tagjának. Az első nap során Győr lesz terítéken, ahol természeti értékekkel, interaktív eszközökkel, kulturális attrakciókkal és az állatvilág számos képviselőjével is megismerkedhetsz. A városban (Győr) számtalan szálláslehetőség közül válogathatsz, hogy teljesen feltöltődve vághass neki a másnapnak. Reggel felfrissülve, izgalmakkal telve vehetjük célba Csallóközt, legalábbis annak egy részét. A Dunatőkési vízimalom egy varázslatos környezetben elhelyezkedő épített látnivaló, a régió egyik gyöngyszeme. Utána nem maradt más hátra, mint ráfordulni a túra célegyenesére, és annak végén alaposabban górcső alá venni a Slovakia Ring központját.

Séta Dunaszerdahelyen (Dunajská Streda)

A Csallóköz szívében fekvő Dunaszerdahely a járás legjelentősebb kulturális, közigazgatási és gazdasági központja. A város nevét hallva sokunknak a méltán híres és népszerű DAC labdarúgó csapata jut eszünkbe, pedig a település rengeteg más izgalmas látnivalót is kínál. Tégy egy sétát a belvárosban, ismerd meg közelebbről a 22 000 főt meghaladó, igen dinamikusan fejlődő település városmagját! Aztán persze drukkolj a lelátón a fiúknak!