Magyarország, 9012 Győr-Ménfőcsanak, Győri út 90.
47.62456100, 17.60492800

Arrabona EGTC

http://www.bezeredj-kastely.hu

A Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban talált otthont. Sulyok Vince író, költő, műfordító és művelődéstörténész volt. Könyveinek nagy részét Norvégiában írta, melyek hazaszállítása még életében elkezdődött, de az utolsó szállítmány csak halála után érkezett meg. A közel ötezer darabból álló gyűjteményből valósulhatott meg Ménfőcsanak településen a Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely, amely 2011-ben nyitott meg. A gyűjtemény a költő magyar és norvég nyelvű munkái mellett az emigráns magyar irodalom sok fontos alkotását is magába foglalja.

Látogathatóság: Nyitvatartási időben

További információk: http://www.bezeredj-kastely.hu/hun/sulyok-vince-emlekhely.htm

Kapcsolódó túrák

Közeli látnivalók

Galgóczi Erzsébet Emlékszoba

A Galgóczi Erzsébet Emlékszoba a Bezerédj-kastély oldalszárnyában kapott helyet. Itt látható az írónő budapesti lakásából származó dolgozószobája és parasztszobája. Többek között különböző dokumentumok, kéziratok, kitüntetések reprezentálják az életpályáját, kiemelik az irodalmi munka főbb állomásait. A látogatók megismerhetik azt a környezetet, amelyben az írónő élt és alkotott.

Bezerédj-kastély

Feltehetőleg a ménfői puszta igazgatására kialakított uradalmi épületekkel együtt épült a kastély is copf stílusban. Mai formáját a 19. század elején nyerte a klasszicista feljáró megépítésével. 1988-tól a közművelődést szolgálja. Itt kapott helyet a könyvtár és 1991-ben a Galgóczi Erzsébet Emlékszoba. A száz négyzetméteres, tágas, boltíves teremben látható a Ménfőn született írónő budapesti lakásából származó dolgozószobája és az úgynevezett parasztszobája

Ménfői csata emlékműve

1044. július 5-e a ménfői csata néven került be a magyar történelembe, melyben III. Henrik német császár által támogatott Péter legyőzte Aba Sámuelt. 1994-ben a temetőparkban feliratozott márványtömböt állítottak, mely Ménfőcsanak történetének jelentős eseményeit idézi, így a ménfői csatát is.

Közelben lévő rendezvények

NIKOLA TESLA MUSICAL

A kétórás musical show a ma rendelkezésünkre álló legkorszerűbb show technikai elemek alkalmazásával teremti meg azt az egyedi látványvilágot, amely ismét lenyűgöz és elkápráztat, egyben izgalmas zenei és vizuális hátteret ad Tesla életének és a tizenkilencedik század hangulatiságának.

JEGYEK:
1.kategória 8900 Ft
2. kategória 6900 Ft
3. kategória 5900 Ft

Leszállt az ég dicső királya

Horváth Márk bábművész előadása, egész pontosan egy betlehemes játék, ami nagyban segít a karácsonyi hangulatra való ráhangolódásban. A program ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött – részvételi szándékát kérem jelezze a fuzi.rozi@generaciokhaza.hu email-címen.

BRO’N’SIS Táncgála

Egy pörgős táncgála, ami garantáltan színt visz a hétvégédbe. Jegyvásárlás kizárólag a BRO’N’SIS tánciskolában. (www.bronsis.hu)