Magyarország, 9021 Győr, Gutenberg tér
47.68912700, 17.63283500

Tazo

www.hellogyor.hu

A Gutenberg téren áll Győr egyik legszebb barokk kori emléke, a Frigyláda-szobor, melynek története igencsak mozgalmas. 1729-ben egy bigámiával és hamis névhasználattal gyanúsított katona az akkori jezsuita kolostorba menekült. A várőrség ezért ostromgyűrű alá vonta az épületet, megakadályozva ezzel a szökevény menekülését. A püspök azonban kiötlött egy tervet: mivel éppen úrnapi körmenetet tartottak, ministránsnak öltöztetette a katonát, hogy így menekülhessen társai elől, akik azonban mégis felismerték. A nagy kergetőzésben kiesett a pap kezéből a monstrancia és eltörött. A szó szoros értelemben vett szentségtörés híre egészen a bécsi császári udvarig elért, és maga III. Károly király rendelte el, hogy ezzel a szoborral adózzanak Győr polgárai Isten bocsánatát kérve. És hogy miért épp a szövetségi ládát ábrázolja az emlékmű? A legenda szerint az összetört darabokat a ládába helyezték, amit gondosan lezártak, azóta pedig angyalok őrzik.

Látogathatóság: Szabadon, korlátlanul látogatható

További információk: http://m.turizmus.gyor.hu/cikk/legendak_es_igaz_tortenetek_gyorrol.html

Közeli látnivalók

Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár

Az intézmény két Mátyás királyhoz kötődő becses emléket is őriz. A kincstár kiállításán tekinthetjük meg azt a 15. századi firenzei miseruhát, amelynek alsó részén a Hunyadi-család hollós címere is látható. A hagyomány szerint Mátyás ajándékozta a székesegyháznak. A könyvtár egyik legbecsesebb értéke pedig Mátyás király híres könyvtárából származó corvina. Ez az első corvina, amelynek a magyar fordítása is elkészült. A nagyon értékes könyv az állandó kiállításon érzékenysége miatt nem tekinthető meg, viszont 2018-ban elkészült hasonmás kiadása.

Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér

Az intézmény 2010-ben nyitott meg Gyermekmúzeumként. A belső tereket a gyerekek igényeinek megfelelően rendezték be, a kiállításokat a kicsik magasságához igazították, kísérő szövegeket és ábrákat helyeztek el a látottak értelmezésének megkönnyítéséhez. A programok az egész családnak közös élményt nyújtanak. Az épület pincéjében a kiállításokhoz kapcsolódóan foglalkozásokat tartanak, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a műalkotások technikájával, a képző- és iparművészettel. A drámaterem és a kiállítás feldolgozását segítő játékok az interaktív foglalkoztató térben találhatóak meg. Szakképzett múzeumpedagógusok és képzőművészek segítségével el is készíthetik saját alkotásaikat az érdeklődők.

Jedlik-csobogó

A győri belváros egyik legimpozánsabb díszkútja középpontjában álló 365 kg-os szódásszifont Hefter László győri üvegművész készítette. Jedlik Ányos nevéhez fűződik a dinamó elv felfedezése mellett a mesterséges szénsavas víz előállítása és a szikvízgyártás megalapozása is. Ennek állít emléket a csobogó.

Közelben lévő rendezvények