Ajánló

Börcsi Tájház és Falumúzeum

Gazdasági és kultúrális örökség

Magyarország, 9152 Börcs Dózsa György u. 39.

A tájház területén megtekinthetők - az 1870-es évektől az 1930-as évekig - a gazdálkodó életmódot folytató emberek ló vagy ökör vontatta eszközei, valamint a mezőgazdasághoz és állattartáshoz kapcsolódó kézi eszközei. Az udvaron a gazdasághoz tartozó honos és nem honos állatok élnek (tyúk, liba, magyar vadas kacsa, parlagi pulyka, fürjek, kecskék, birkák és az ezeket az állatokat védelmező puli kutya), és sás tetős szín is látható. 

Bősi Vízerőmű

Épített örökség

Szlovákia, 93005 Bős

Az erőmű elsődleges rendeltetése, hogy az árvizek hatását visszaszorítsa, ugyanakkor a létesítmény biztosítja Szlovákia éves elektromos energiafogyasztásának kb. 8% -át. Mindezek mellett szabályozza a Duna medrét, és megfelelő feltételeket teremt a Duna belföldi deltájának védelméhez.

Stabilmotor Gyűjtemény

Gazdasági és kultúrális örökség

Magyarország, 9174 Dunaszeg Fő u. 9.

A Falumúzeum mögötti épületben található - régies nevükön - mótorok valamilyen munkaeszközt (szivattyút, fűrészt, darálót, köszörűt, cséplőgépet, szecskavágót, áramfejlesztőt) hajtottak egykor. A gépek koruk és ritkaságuk folytán technika- illetőleg ipartörténeti szempontból pótolhatatlanok. A belsőégésű motor történetének őskorát képviselő matuzsálemek 100 év körüliek.

Apátúr-ház

Gazdasági és kultúrális örökség

Magyarország, 9022 Győr Széchenyi tér 5.

Győr egyik legszebb barokk palotájában állandó kiállítás mutatja be Győr és környékének történetét az őskortól az 1950-es évekig. Emellett külön szobában kapott helyet a Petz-család hagyatéka (orvostörténeti, képző- és iparművészeti kiállítás), az Abád-Hauser-család magángyűjteménye, a Madách-gyűjtemény, valamint "A pusztulás képei" c. állandó kiállítás.

Esterházy-palota

Gazdasági és kultúrális örökség

Magyarország, 9021 Győr Király u. 17.

Győr belvárosának egyik legszebb épülete, az Esterházy-palota 1997. november 3-a óta otthona a neves Radnai-gyűjteménynek. A városatyák döntése nyomán 1996–1997 között, ebből a célból készült el az épület teljes, 18. századi korhű rekonstrukciója Foltányi Miklós építész tervező és dr. Winkler Gábor műemléki szakértő munkája nyomán. A Széchenyi tér északnyugati sarkán emelkedő épülettömb a város egyik legtalányosabb pontján emelkedik, az Arrabona várához vezető hadiút nyomvonalán. Az épület egységes arculatát az Esterházy-család 18. századi építkezései határozták meg.

Fruhmann-ház

Gazdasági és kultúrális örökség

Magyarország, 9022 Győr Kiss János u. 9.

Fruhmann Antal győri kályhásmester végrendeletében lakóházát és műhelyét a város múzeumára hagyta. Az itt kialakított kályhamúzeum az országban egyedülálló. A győri kályhásság történetét bemutató, enteriőrszerűen berendezett kiállítótermek közvetlenül teszik átélhetővé minden korosztály számára az „otthon melege” kifejezést.

Kreszta-ház

Gazdasági és kultúrális örökség

Magyarország, 9021 Győr Apáca u. 1.

A 17. századi műemléképület Kreszta János fűszerkereskedő háza volt, jelenleg Kovács Margit, győri születésű kerámiaművész (1902-1977) életműkiállításának helyszíne. A kiállítás azért is értékes, mert a modern magyar kerámia megteremtőjének népi ihletésű szobrait, kisplasztikáit, dísztárgyait, valamint bibliai témájú kompozícióit az országban csupán két helyszínen, Győrben és Szentendrén tekinthetik meg a látogatók.

Magyar Ispita

Gazdasági és kultúrális örökség

Magyarország, 9022 Győr Nefelejcs köz 3.

A 18. századi műemléképület, eredetileg ispotály a Dr. Váczy Péter történész (1904-1994) egykori magángyűjteményét bemutató kiállítás helyszíne. A gyűjtemény magját reneszánsz és barokk bútorok, képző- és iparművészeti tárgyak alkotják. Az ezt megelőző történelmi korokból szórványos görög és római, továbbá középkori magyar régészeti emlékeket, egy kínai hárommázas terrakotta sírőrző katonát, a 19. századból keleti szőnyegeket, üveg, ezüst és bronz tárgyakat, kínai porcelánokat, csillárokat, falikarokat talál a látogató. Az épületben kortárs művészek munkáiból rendezett tárlatok is láthatók.

Napóleon-ház

Gazdasági és kultúrális örökség

Magyarország, 9021 Győr Király u. 4.

"A 17. századi eredetű, majd barokk formában átépített polgári lakóházat Napóleon-háznak is nevezik, mert a győri (kismegyeri) csata után itt töltött egy éjszakát a francia uralkodó. Az épület jelenleg kortárs magyar és egyetemes képzőművészeti kiállítások helyszíne. "