Csallóköz TDM

2021. június 07.

Kalandozás a kisbodaki mellékágrendszerben Képzeld el, hogy egy varázslatos világban jársz! Messze a civilizációtól, kanyargós folyón, mesebeli tájakon. Barangolásod közben társad lesz nádas, mocsár, vízben álló erdő és számtalan vízimadár. A parton őzek, szarvasok vagy vaddisznók is feltűnhetnek. Béke és nyugalom vesz körül… Ez a világ nem csak a képzeletedben létezik, a valóságban is: a gyönyörű és vadregényes kisbodaki mellékágrendszer mindezt a csodát kínálja Neked! Egy körtúrát ajánlunk számodra az Öregszigeti-tóval és a Bodaki-ágvégzárással a főszerepben. A vízitúra előtt, közben és után ne hagyd ki a kultúrtörténeti érdekességeket sem!


Túra tervezés

A településen az 1950-es évekig szolgálta kemencesor az itt lakókat: akinek nem volt sajátja otthon, az ezekben a falu szélén megépített kemencékben süthette meg a mindennapi kenyerét és egyéb sütnivalóját. A kemencék azonban az idők során sajnálatos módon megsemmisültek, de a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (Skanzenben) rekonstruálták őket, így máig megtekintheted a másolatokat. Sőt 2015-ben Kisbodakon az eredetivel megegyező, hagyományos módon újjáépítették a három boglyakemencét. Az országosan is egyedülálló létesítmény nemcsak turisztikai látványosság, hanem hangulatos és autentikus használati eszköz is újfent a falu lakói és az idelátogatók számára.

Forrás és további információ:

http://kisbodak.hu/latnivalok/

https://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovar-es-kornyeke/izzanak-a-kemencek-kisbodakon-4634161/

A kisbodaki gátőrház az 1950-es években épült, közel egy hektáron elterülő, kétszintes, kb. 200 nm-es épülete már évek óta lakatlan volt, amikor többekben felvetődött az újrahasznosítás gondolata. Az elgondolást tettek és sikeres európai uniós pályázat követett, majd 2020-ban megnyílt a Vízi Kultúrház, a közösségek számára szabadon használható, vízparti közösségi tér.

A Vízi Kultúrház célja, hogy programjaival népszerűsítse a hazai vízi kultúrát és Szigetközt. Már a nyitás évében nagy sikerre tett szert a Szigetközi Jártasság Tanfolyamuk, amelyben hétvégenként kínálnak hasznos és tartalmas időtöltést a családok számára, akik így jobban megismerik és magukénak érzik a Szigetközt.

2021-ben nyílik meg itt a Mini Csónakmúzeum, ahol Fűz András csónaképítő által készített, tradicionális csónakformák makettjeit tekintheted meg.

Forrás és további információ:

http://vizikulturhaz.kisbodak.hu/

https://www.facebook.com/pg/vizikulturhaz/posts/

A falutól kb. 400 méterre, a töltés mellet, a vízparton található a csónakkikötő, amely olyan részén fekszik, ahonnan kényelmesen be lehet járni a Szigetköz alsó és felső ágrendszerét, legszebb tájait, csillagtúra formájában.

A területet egy erdő öleli körbe, így tökéletes csend és nyugalom uralja a környezetét.

A kisbodaki csónakkikötőben kenuba, kajakba vagy épp csónakba pattanva nyugodt vízen, a folyásiránnyal szemben haladj az Öregszigeti-ágon! Néhány száz méter megtétele után kanyarodj rá az Öreg-sziget és a Televényi-sziget között húzódó Sebes-csatornára! Nevével ellentétben nem kell nagy sodrásra számítanod, sőt! Szinte állóvíz, végtelen nyugalom és gyönyörű környezet fogad. Az elágazónál jobbra térve a Papszigeti-ágra (a Duna főmedréhez legközelebb eső ág) egy jóval keskenyebb és vadregényesebb csatorna fogad. Itt bizony előfordulnak letört ágak, kidőlt fák, amik torlaszt, akadályt gördítenek eléd, de ne aggódj, nem leküzdhetetlent! Ettől kalandos ez az ág! És ami utána jön, az kárpótol minden fáradságodért: az Öregszigeti-tó maga a csoda.

Szakmai berkekben úgy ismert, mint a szigetközi hullámtéri vízpótlórendszer részeként funkcionáló kisbodaki mellékágrendszer belső tava. A gyakorlott vízitúrázok már tudják, hogy az Öregszigeti-tó a Szigetköz egyik legnagyobb ártéri erdeje. Akik pedig először pillantják meg, ők a varázslatos vízi világgal, a lenyűgöző látvánnyal azonosítják. Ehhez társul még a madárcsicsergés, a nád és a fák leveleinek susogása; igazi természeti idill! Valódi gyógyír a modern világ stresszes emberének, Neked is?

Forrás és további információ:

GreenEx Szigetközi Szabadidős és Rekreációs Egyesület (www.greenex.hu)

Az Öregszigeti-tó labirintusát elhagyva hamarosan megérkezhetsz a Bodaki-ágvégzáráshoz, amely a vízitúrázók egyik kedvenc megállóhelye. Az ágvég alatt megbújó tószerű vízfelület kiváló fürdőhely. Itt megmártózhatsz a Dunában, pihenhetsz, és hogy a lábad is átmozgasd, keresd meg a közelben lévő régi utász tábor volt katonai őrhelyét!

Nagyon fontos: ahogy a térkép is jelöli, az ágvég egy zárógát, amely betonból készült, ezért csak fokozott figyelemmel szabad megközelíteni. A zárógáton lemenni tilos és veszélyes! 

Forrás és további információ:

GreenEx Szigetközi Szabadidős és Rekreációs Egyesület (www.greenex.hu)

A tábor az első világháború után épült fel a Duna mellett. A nagyobb, különleges szakismereteket kívánó feladatokat (hídverést, utak helyreállítását, erődítések készítését, robbantásokat stb.) végző, műszaki alakulatban szolgáló katonáink, az utászok itt készültek fel a vízi harcmodorra, és itt gyakorolták a ponton-híd megépítését is.

Ma már csak az egyes laktanyaépületek sávos betonalapja emlékeztet arra, hogy valaha más funkciója volt a területnek. Nyáron, a sűrű aljnövényzetben nehezebb rájuk találni, de kalandvágyóknak nem lehetetlen.

Az utász tábor régi kerítése melletti helyeken ma még sok helyen megtalálható az 1930-as években telepített, hosszú tüskéjű gledícsia. A köznyelvben lepényfaként vagy krisztustövisként ismert növény Észak-Amerikából származik. Biztosan Te is ismered hosszú, csavarodott, barna hüvelytermését, amely nyár végére megbarnulva, nagy számban lóg a fákon, és tél közepétől hullik le a földre.

Kisbodak község külterületén lévő hullámtéri erdők ma már nagyszerű vadászterületként működnek. A nagyvadak közül a szarvasok és a vaddisznók állományának növekedése figyelhető meg. Sokszor a régi utász tábor területén is látni őket.

(2019-ben a falu szélén, nem messze a boglyakemencéktől újra felállították azt a katonai őrhelyet, amely egykor a tábor bejáratánál állt. Most mementó az itt szolgálatot teljesítő magyar katonák és az 1939-ben itt elhelyezett lengyel menekült katonák emlékére.)

Forrás és további információ:

http://kisbodak.network.hu/kereses/q/ut%C3%A1sz+t%C3%A1bor

https://egeszsegter.hu/cikk/920/gledicsia-lepenyfa-az-eheto-vadon-termo-huvelyes

A Bodaki-ágvégzárást elhagyva a Nagyvesszősi-ág vagy a Pálffy-ág közül választhatsz, (utóbbi a hosszabb) hogy a körtúra kezdő- és végpontjához, a csónakkikötőhöz visszatérj és kiköss.

A túraútvonal egyike a legszebb, legérdekesebb ágrendszeri túráknak, és a nyugodt víz alkalmat ad arra, hogy gyerekekkel vagy akár kezdő vízitúrázóként is nekivágj.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az ágrendszer szövevényes, részletes térkép és/vagy túravezető mellett ajánlott teljesíteni a távot.

Lehetséges túravezetők:

GreenEx Szigetközi Szabadidős és Rekreációs Egyesület:

https://www.greenex.hu/

Part Camping:

http://partcamping.hu/

Pisztáng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület:

http://www.pisztrangkor.hu/hun/kenuturak.html

Víziló-Vízitúra

http://www.vizilo-vizitura.hu/

Az 1992-es dunai vízelterelés után 1995-ben épült meg a falut az ágrendszer szigeteivel összekötő híd Kisbodakon. A korábbi évszázadokban a település lakói a Tábori úton keresztül, közvetlenül és száraz lábbal is meg tudták közelíteni a folyó főmedrét. A híd 1995-ös megépülésével ezt a közlekedési lehetőséget adta vissza a falunak.

2020-ban a vízszintszabályozó műtárgyként is működő építményt felújították, melynek eredményeképpen a pályaszerkezet felső szintje 93 centiméterrel magasabbra került. A jobb oldalon pedig egy új, 6 méter hosszúságú szekrénytartókból alakítottak ki egy 5,5 méter szélességű nyílást.

A híd mellett található Szent Kristóf-emlékművön, egy sziklatömbön Szent Kristófot ábrázoló iparművészeti alkotást Nagy Judit készítette, melyen az alábbi intelem olvasható: „Szent Kristóf példájára verj hidat, ne éket, emberek, népek, ég és föld közé.”

1998-ban pedig egy hagyományos vesszőfonással készített pihenőhely is készült a híd közelében.

Forrás és további információ:

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-a-szent-kristof-hidat-kisbodakon-10323676/

A javasolt megközelítés nem feltétlenül veszi figyelembe az aktuális forgalmirend változásokat.

Áttekintés

Nehézség: Közepes
Értékelés:
Távolság: 9 km
Időtartam: 01:49:50
Szint emelkedés: 0 m
Szint csökkenés: 0 m
Frissítőpont: Van
Szintkülönbség:
Létrehozva: 2021.06.07
Megjelenések száma: 1945
Megtekintések száma: 4901
Győr Időjárás

Hasonló túrák

Kisbodaki Öreg-tó túra

Az, hogy a Kisbodaki-ág elképesztő vizuális élményt nyújt a látogatóinak, nem is lehet vita tárgya. Most azonban kizárólag eme ágnak egyik legtitokzatosabb, legismertebb pontjáról, az Öregszigeti-tó felületét átszelő túravonalról fogunk pár szót ejteni. Gyakorlatilag teljes idő alatt csendes, veszélytelen vízen evezhetünk, ami irgalmatlanul fontos szempont egy kezdő csónakázónál. Remek kikapcsolódási lehetőség továbbá fiatalabb csoportok, és családok számára. Kissé megrettentően hangzik, hogy a tónak egy kijárata és egy bejárata van, azonban csak első hallásra vonakodnak tőle az emberek, később a mesés környezet minden belső gátlást felold. A desztináció aránylag távol fekszik a buzgó hétköznapok színterétől, ezt a helyet a természet szabályai uralják. Ebből adódóan fontos végig csendben maradni, esetlegesen ez lehet a kulcs, hogy megpillantsunk egy-egy vadállatot, ami ezen a terepen teljesen általános jelenség. Az erdei állatvilág számos képviselője lelt otthonra a tó környékén, mint például: szarvasok, vaddisznók, őzek, vízimadarak. A csónak mellett bevethető közlekedési eszköz a kenu is. Aki a tó felkutatására adja a fejét, számtalan internetes és megvásárolható térképet kaphat a tó pontos rajzáról, azonban ez messzemenőleg nem tudja pótolni egy szakképzett túravezető tudását, akinek jelenléte erősen ajánlott. A túrák általában a kisbodaki csónakkikötőből indulnak, majd ott is végződnek. Annak sem kell elkeserednie, aki inkább a szárazföldi turisztikai formákat részesíti előnyben, ugyanis az ártéri erdők útvonalai magas színvonalat képviselnek, teret nyitva ezzel a gyalogos, illetve kerékpáros túrázóknak.

Vízitúra a Vág folyón

A Vág Szlovákia leghosszabb folyója, valamint a Csallóköz keleti határát képezi, Révkomárom városában torkollik a Dunába. A folyó partjain található ártéri erdők hasonlóak, mint amelyek a Duna partját is gazdagítják. A partszakasz néhol homokos, szinte már „strandszerű”, amely megkönnyíti a csónakázni vágyók vízre szállását. Az egynapos vízitúra, amelyet kínálunk, Gúta városában indul és Révkomáromban végződik a két folyó találkozásánál. A táv összesen 23 km, 5 órányi csónakázásra kínál lehetőséget az aktív turizmus szerelmeseinek. Azonban, ha a vízitúrát városnézéssel is ki szeretnék bővíteni, mint a kiindulási pont, mint az úti cél megfelel erre az időtöltésre. Gútán található Csallóköz talán legismertebb vízimalma a gútai hajómalom, mely a térség mezőgazdasági történelmének állít emléket. Révkomárom szintén tökéletes célpont a városnézésre, legfőképp a történelem kedvelői számára, hiszen az itt található erődrendszer és a Klapka György tér is kihagyhatatlan látnivaló. Képek forrása: baraka.hu

Vízitúra a Kis-Dunán

A Kis-Duna képezi a Csallóköz északi határát, a történelem során kiváló minőségű vízzel és táplálékkal látta el az itt élő embereket. Manapság a horgászat szinte az egész folyón tilos, hiszen fontos környezetvédelmi övezet részét képezi. Napjainkban a vízisportok kedvelői használják elsősorban, legyen az csónak, kajak, kenu vagy akár raft segítségével. Az általunk kínált túra hosszabb, mint a megszokott útvonalak, hiszen szinte a Kis-Duna egészét leevezzük a vízitúra során. Három nap, majd 80 km és a csodálatos természet.

Forrás és további információ: 

https://www.canoetrips.sk/ 

Közelben lévő események

Food Truck Show

Győr, Radó sziget, Rába part, 4 nap a nyárból, hogyan is hagyhatnánk ki?!.... Persze, hogy nem, omlós szaftos, füstös, Zabáljcsak! klasszikusok 4 napig a Tiétek! Az esemény szabadon látogatható, a belépés díjtalan!

Szent László Napok

Szent László király emlékét Győrben nem csupán a bazilikában látható herma őrzi, hanem öröksége túlmutat a városon, életén és tettein keresztül összeköti Győrt az Árpád-házi királyok térségben található emlékeivel. A győriek minden évben az Aranyparton zajló Szent László Napokkal emlékeznek rá. A fesztivál a középkort megidéző időutazás, melynek középpontjában a szent király alakja áll, aki a magyar történelemben összekapcsolódik a lovagság, vitézség, becsületesség fogalmával.

Győrkőcfesztivál

A Vaskakas Bábszínház szervezésében Győr belvárosa egy hatalmas játszótérré változik, minden év július első hétvégéjén. A Győrkőcfesztivál az ország legnagyobb szabadtéri, ingyenes gyerekfesztiválja, melyen a gyerekek minden programon térítésmentesen vehetnek részt. A háromnapos fesztivál első estéjén, pénteken, a nyitó koncertek után a kulcsátadó ceremóniával hivatalosan is a gyerekeké lesz Győr városa, mellyel kezdetét veszi a reggeltől estig tartó Győrkőcjáték a Széchenyi tértől a Radó-szigeten át egészen a Mihálkovics sétányig. Beindult a “győrkőcgőzgép”!

Follow the Flow koncert

342 milliós YouTube-megtekintésével és 350.000 feliratkozójával a Follow The Flow napjaink egyik legnépszerűbb magyar együttese. Fura Csé és BLR párosához 2018-ban csatlakozott Szakács Gergő. A trió azóta megállíthatatlan: Spotify-streamjeik száma a 100 milliót is átlépte. Az erős hip-hop–gyökerekből táplálkozó popdalokat készítő együttes 2019 májusában kiadott első önálló album, a Nem tudja senki pár hónap alatt aranylemez lett. A címadó dalhoz készült klip a második legnézettebb magyar videoklip lett, három év alatt több mint 73 milliós megtekintéssel. 

Rotary Fröccsnapok

Immáron 19 esztendeje rendezik meg Győrben a fröccsnapokat, ahol különböző régiók borait ismerhetik és kóstolhatják meg az érdeklődők. Színes programokkal várják a látogatókat. 

Republic koncert

A Republic 1990-ben alakult EMeRTon-díjas magyar rockegyüttes. Az együttes a magyar könnyűzene meghatározó alakja lett az elmúlt évtizedekben, rendszeresen koncertezik Magyarországon és a határokon túl is.