Csallóköz TDM

2021. július 15.

Van itt, kérem, szinte minden a túra-itallapon: fröccs, bor, pálinka, sör és ráadásként finom koktélok. Mutatunk pár olyan helyszínt, amely eme finom nedűk szűkebb hazánkhoz köthető színterei. Kultúrtörténeti szempontból legbüszkébbek a fröccsre lehetünk, hogy miért is, az a túra során kiderül. Vigyázat, csak módjával az esetleges kóstolással, kerékpárral vagy! (Csak zárójelben, ha kóstolnál, a sorrendre is figyeltünk, tudod; „Sörre bor, mindenkor – borra sör, meggyötör.”)


Túra tervezés

A győri belváros egyik legújabb díszkútja 2011 novemberében készült el, a középpontjában álló 365 kg-os szódásszifont Hefter László győri üvegművész készítette. 

Jedlik Ányos bencés szerzetes, természettudós, feltaláló (1800-1895) a győri bencés gimnáziumban oktatott, élete jelentős részét a kisalföldi városban töltötte. A dinamó elv felfedezése mellett nevéhez fűződik a mesterséges szénsavas víz előállítása és a szikvízgyártás megalapozása is. A pezsgő vizet gyorsan és olcsón előállító készülék 1829-ben kezdte meg áldásos működését a győri bencés rendházban. Ennek állít emléket a csobogó. 

A szódásszifon szerepel a város jelképei között is, maga a szóda pedig hungarikum. 

Forrás és további információ: 

https://www.kozterkep.hu/~/18999/Jedlik_csobogo_Gyor_2011.html 

 

Jedlik Ányos bencés rendi szerzetes, természettudós a fröccs atyjaként is ismert, mert ő keverte először a szódavizet a borral. A fröccs születéséről azt beszélik, hogy Jedlik a reformkori író-politikus, Fáy András fóti pincéjében, szüret idején, szódásüvegét bemutatva „fröccsentette” fel a bort a szikvízzel. 

A Széchenyi téren álló, Rieger Tibor munkáját dicsérő szoborpáros Jedlik Ányosnak és unokatestvérének, Czuczor Gergelynek állít emléket. Az emlékművet a város két hajdani híres polgára születésének 200. évfordulójának évében avatták. 

Forrás és további információ: 

https://www.kozterkep.hu/~/331/Jedlik_Anyos_es_Czuczor_Gergely_emlekmuve_Gyor_2000.html

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1800_januar_11_jedlik_anyos_szuletese/

A győri Látogatóközpontban kapott helyet az az állandó kiállítás, mely szebbnél szebb szódásüvegeknek állít emléket. A vitrinekben 150, Győrben és a város környékén gyártott üveg látható, melyek győri kötődésű gyűjtők tulajdona. A legszebb, legizgalmasabb üvegek mellett láthatsz gyógyszertári szifonokat, számos korai csatos- és gömbös üveget. A szódásflaskák mellett korabeli dokumentumokat böngészhetsz a szikvízgyártás történetéről vagy Jedlik feljegyzéseiből.

A fröccs tiszteletére évente nagy sikerrel Fröccsfesztivált is rendeznek a belvárosban.

Forrás és további információ:

https://www.infogyor.hu/hirek/olvas/szodasuveg-kiallitas-2017-09-29-143000

http://hellogyor.hu/latogatokozpont/

A craft sörök világába kalauzol el Vida Norbert sörfőzőmester által alapított győrújbaráti Vaskakas Sörfőzde. Mintaboltjukban számos sörkülönlegességet vásárolhatsz. Sörkóstolóikon pedig megismerkedhetsz a sörgyártás folyamatával, és betekinthetsz a kulisszák mögé. Az előre meghirdetett időpontokra 2 főtől lehet már jelentkezni. Ne szalaszd el!

Forrás és további információ:

https://www.vaskakas.com/

Nyúlon található Európa egyik legnagyobb meredek falú mély omladékvölgye, a Szurdik. A 8–10 méter széles völgyben, amit 15–20 méter magas függőleges falak határolnak, keskeny út vezet. Az  amelletti löszfalból, különösen a Vaskapu úton, egymást érik a jellegzetes, bevájt borospincék, melyek közül nem ritka a 6-10 méter hosszú, mintegy 2 méter széles és száz-kétszáz éves építmény. Igazán hangulatosak ezek a kövezett, kitéglázott pincebejáratok! Az út végén a Szél Fiai Fogadó & Celláriumban finom bort is kóstolhatsz (persze csak mértékkel, kerékpárral vagy!). 

Forrás és további információ: 

http://www.winecellarinn.hu/elhelyezkedes.php

A Pannonhalmi várhegy tövében 1917 óta működik pálinkafőzde, mai állapotában 2007 óta fő ott a nemes magyar ital, a hungarikumnak számító pálinka. A Pannonhalmi Pálinkárium hazánk egyik legszebb látványfőzdéje. Pálinkakóstoló programjaikon Te is bepillanthatsz a főzés minden folyamatába. A látvány mellett az illatok is el fognak varázsolni.

A minimális létszám 6 fő.

Forrás és további információ:

https://www.pannonhalmipalinka.hu/

A javasolt megközelítés nem feltétlenül veszi figyelembe az aktuális forgalmirend változásokat.

Áttekintés

Nehézség: Könnyű
Értékelés:
Távolság: 28 km
Időtartam: 01:53:22
Szint emelkedés: 0 m
Szint csökkenés: 0 m
Frissítőpont: Van
Szintkülönbség:
Létrehozva: 2021.05.28
Megjelenések száma: 1334
Megtekintések száma: 3759
Győr Időjárás

Hasonló túrák

Duna mentén biciklivel

Aki rendszeresen keres túrákat az oldalon, az találkozhat olyan címekkel, amelyek nem egyértelműek, tehát nem derül ki egyből a túra mivolta. Jelen esetben, azonban a kerékpártúra megnevezése elárulja, hogy mit várhatnak azok, akik ezt az útvonalat választják. A Duna menti kerékpárutat kihasználva egy 64 km hosszú tekerésre invitálunk titeket, amely során az ember által érintetlen „európai esőerdők” és az ember által kordában tartott dunai táj váltják egymást. Az útvonal Gútor községben kezdődik, valamint itt is ér véget, tehát nem kell attól tartani, hogy kerülünk vissza az autóinkhoz.

Dióspatony kerékpáron

Szeretnéd a hétvégét a szabadban, a családod körében eltölteni? Szeretsz biciklizni, azonban olyan távra van szükséged, amelyet akár gyerekekkel is teljesíteni lehet? Ha mindkét kérdésre igennel válaszoltál, ez a túra pont neked lett kitalálva. Viszonylag könnyű, emelkedők nélküli, de élményekben és látnivalókban gazdag kerékpár útvonal.

Ménfőcsanak-Gyirmot - sárga

Egy kis mozgásra vágysz? Munka utáni kikapcsolodást keresel? Bringára fel és tekerj egyet Méfőcsanak és Gyirmot között.

Forrás: Eőry által szerkesztett 1984-ben megjelent "Barangolások a Pannonhalmi dombvidék jelzett turistaútjain" c. kiadvány