Magyarország, 9021 Győr, Káptalandomb 1.
47.68893800, 17.63004000

Arrabona EGTC

http://www.kaptalandomb.hu

A Boldog Apor Vilmos vértanúságának eredeti helyszínén berendezett kiállítás a püspök halálának 70. évfordulójára újult meg. Apor Vilmost egy részeg szovjet katona lőtte meg 1945-ben, Nagypénteken, amikor a pincékben elrejtőzött fiatal lányokat, asszonyokat megvédte az erőszakoskodó, fegyveres betolakodók elől. A kiállításon nemcsak Apor Vilmost, korát és vértanúságát ismerheti meg a látogató, de a pince boltíves tereit bejárva átélheti ezeknek a sötét időknek a nyomasztó légkörét, amelyben fényesen rajzolódik ki Apor Vilmos püspök derűs természete és Istennek szentelt életútja.

Látogathatóság: Nyitvatartási időben

További információk: http://www.kaptalandomb.hu/hu/kiallitas/4/boldog-apor-vilmos-emlekkiallitas/

Közeli látnivalók

Püspökvár-Toronykilátó

Az államalapítás korában épült vár ma is a győri püspökség székhelye. A tetején kialakított kilátóba feljutva megcsodálható a város egyedülálló panorámája.

Püspökvár

A Püspökvár Győr történelmi belvárosában, a Káptalandomb legmagasabb pontján, a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál áll. A bazilika mellett Győr legjelentősebb és legősibb műemléke. A mindenkori győri püspök lakóhelye. A lakótoronytól délre található a püspöki palota egyszerű barokk épületegyüttese. A főbejárat felett klasszicista oszlopokon nyugvó kocsibehajtó található. Az épület látványos barokk lépcsőháza a 18. század második felében készült Hefele Menyhért tervei alapján. A téli lakosztályt értékes barokk bútorokkal rendezték be, míg a nyári lakosztály empire és biedermeier bútorzattal. A palota gótikus kápolnáját (Dóczy-kápolna) 1481-1486-ben építette Nagylucsey Dóczy Orbán püspök. Zichy Ferenc püspök restauráltatta, és a mai formájára bővítette az épületet.

Káptalandomb

A kora barokk stílusú bazilikában található a Könnyező Szűz Mária-kép, a Szent László-herma és boldog Apor Vilmos síremléke. A káptalandombi kiállításokon pedig többek között a győri egyházmegye és a város történetét ismerheti meg a látogató. A Püspökvár tetején pedigcsodálatos kilátás vár mindenkit.

Közelben lévő rendezvények

Food Truck Show

Győr, Radó sziget, Rába part, 4 nap a nyárból, hogyan is hagyhatnánk ki?!.... Persze, hogy nem, omlós szaftos, füstös, Zabáljcsak! klasszikusok 4 napig a Tiétek! Az esemény szabadon látogatható, a belépés díjtalan!

Bagossy Brothers Company koncert

Magyarország egyik legkedveltebb együttese, a Bagossy Brothers Company 2024-ben a győri fesztiválszezon nyitó fellépője. A gyergyószentmiklósi zenekar, amely nemcsak Erdélyben, hanem Magyarországon is ismert és sikeres, tavaly ünnepelte 10. születésnapját. Kerek évfordulójuk alkalmából két lemezzel és egy mozifilmmel is megörvendeztették rajongóikat. A formáció évek óta a Kárpát-medencei magyarság egyik legszerethetőbb és legnépszerűbb zenekara, számos nagyszínpad és ikonikus koncerthelyszín fellépője, szakmai elismerések büszke tulajdonosa.

Follow the Flow koncert

342 milliós YouTube-megtekintésével és 350.000 feliratkozójával a Follow The Flow napjaink egyik legnépszerűbb magyar együttese. Fura Csé és BLR párosához 2018-ban csatlakozott Szakács Gergő. A trió azóta megállíthatatlan: Spotify-streamjeik száma a 100 milliót is átlépte. Az erős hip-hop–gyökerekből táplálkozó popdalokat készítő együttes 2019 májusában kiadott első önálló album, a Nem tudja senki pár hónap alatt aranylemez lett. A címadó dalhoz készült klip a második legnézettebb magyar videoklip lett, három év alatt több mint 73 milliós megtekintéssel.