Magyarország, 9021 Győr, Káptalandomb 1.
47.68897200, 17.63131600

Arrabona EGTC

http://www.kaptalandomb.hu

Magyarországon egyedülállóan háromszoros búcsújáróhely a Szent István-kori székesegyház, mivel a Szent László-herma, a Könnyező Szűzanya-kegykép és Boldog Apor Vilmos sírja is itt található. A múzeum alsó termében a látogatók tablók és televíziók segítségével végigkövethetik a bazilika építésének történetét, legjelentősebb művészeti emlékeit. A régi páncélszekrényben kialakítottak egy vitrint, amely 500 év liturgikus kincseit őrzi. A győri püspökök és neves személyek sírkövei a falakon láthatóak. A felső szinten kialakítottak egy trón installációt, amelyen Szent László arcrekonstrukcióját mutatják be. A magyarországi Szent László-kultusz emlékei díszítik a falakat.

Látogathatóság: Előre egyeztetett időpontban

További információk: http://www.kaptalandomb.hu/hu/kiallitas/2/bazilika-muzeum/

Közeli látnivalók

Szent László-herma

Lovagkirályunk hermája a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke, az egyetlen hiteles Árpád-házi királyábrázolásunk. Az ötvös remekmű a Bazilika Múzeumban (bazilika) tekinthető meg, a templom felső szintjén kialakított trón installáción pedig Szent László tudományos igénnyel készült arcrekonstrukciója látható. A falakat a magyarországi Szent László-kultusz emlékei díszítik.

Győri Nagyboldogasszony-székesegyház

A győri Nagyboldogasszony-székesegyházat a Győri egyházmegye főtemplomaként tartják számon. A város legősibb részén, a Rába és a Duna összefolyásánál fekvő Káptalandombon áll, a Püspökvárral szemben. A Püspökvár mellett a város legrégibb és legjelentősebb műemléke. Itt őrzik Magyarország egyik kiemelkedően fontos nemzeti ereklyéjét, a Szent László-hermát. A keleti tájolású háromhajós bazilika klasszicista homlokzatán nagyméretű félköríves ablakok láthatók, felül timpanon, sarkain vázák, mögötte a torony copf sisakjával. A főbejárat bronzkapuját Schima Bandi, győri iparművész készítette 1938-ban. A bazilika északi és déli oldalán vörösmárvány kapuzatok láthatók, amelyek 1774-ben készültek. A katedrálisnak 1997-ben II. János Pál pápa kisbazilika rangot adományozott.

Káptalandomb

A kora barokk stílusú bazilikában található a Könnyező Szűz Mária-kép, a Szent László-herma és boldog Apor Vilmos síremléke. A káptalandombi kiállításokon pedig többek között a győri egyházmegye és a város történetét ismerheti meg a látogató. A Püspökvár tetején pedigcsodálatos kilátás vár mindenkit.

Közelben lévő rendezvények

Bagossy Brothers Company koncert

Magyarország egyik legkedveltebb együttese, a Bagossy Brothers Company 2024-ben a győri fesztiválszezon nyitó fellépője. A gyergyószentmiklósi zenekar, amely nemcsak Erdélyben, hanem Magyarországon is ismert és sikeres, tavaly ünnepelte 10. születésnapját. Kerek évfordulójuk alkalmából két lemezzel és egy mozifilmmel is megörvendeztették rajongóikat. A formáció évek óta a Kárpát-medencei magyarság egyik legszerethetőbb és legnépszerűbb zenekara, számos nagyszínpad és ikonikus koncerthelyszín fellépője, szakmai elismerések büszke tulajdonosa.

Follow the Flow koncert

342 milliós YouTube-megtekintésével és 350.000 feliratkozójával a Follow The Flow napjaink egyik legnépszerűbb magyar együttese. Fura Csé és BLR párosához 2018-ban csatlakozott Szakács Gergő. A trió azóta megállíthatatlan: Spotify-streamjeik száma a 100 milliót is átlépte. Az erős hip-hop–gyökerekből táplálkozó popdalokat készítő együttes 2019 májusában kiadott első önálló album, a Nem tudja senki pár hónap alatt aranylemez lett. A címadó dalhoz készült klip a második legnézettebb magyar videoklip lett, három év alatt több mint 73 milliós megtekintéssel. 

II. Győri Regionális Katonazenekari Fesztivál

2024. június 14-én pénteken 17:00 órakor a katonazenekarok felvonulásával kezdődik a fesztivál. 17:30-tól a Dunakapu téren szakalaki bemutatókkal és közös koncerttel is várja az érdeklődőket a Magyar Honvédség Kaposvár, Székesfehérvár, Tata Helyőrségi Zenekarai és a Magyar Honvédség Veszprém Légierőzenekara. 21:00 órától a Magyar Honvédség Központi Zenekarának Curtain up című koncertje lesz hallható. Az est folyamán válogatást hallhatunk a könnyűzene, tánczene és filmzene világából. Szólisták: Jónás Andrea énekes és Bánfi Csaba.