-->

Magyarország, 9071 Gönyű, Kossuth L. utca
47.73672000, 17.82137300

Gönyű Község Önkormányzata

https://www.gonyu.hu/latnivalok

A gönyűi Kossuth Lajos utca Magyarország leghosszabb falubeli macskaköves útja, csaknem 3 kilométer hosszú. A Római Birodalom idején a község területén vezetett át a Győrt, az akkori Arrabonát Brigetio-val, a mai Ószőnnyel összekötő országút. Ez az út képezi az alapját az immár műemlék értékű macskaköves útnak. Ez volt a régi főút Budapest és Győr között. A kockakövek vulkáni eredetű kőzetből készültek, leginkább bazaltból. A lerakási mód többféle lehetett. Itt Gönyűn hullámvonalban helyzeték el a köveket, ami a kis kockakő szabálytalan mérete és alakja miatt észszerű kőfektetési mód volt. Ezzel a módszerrel ugyanis a különböző méretű kövek csaknem maradéktalanul felhasználhatóak voltak. A macskaköves útburkolat a II. világháborúig volt elterjedt szabadtéri burkolási módszer, az 1960-as évektől kiszorította az aszfalt. A macskakő előnye, hogy nagy szilárdságú, és a köveket többször is le lehet rakni, mivel nincsenek egymáshoz rögzítve, hátránya, hogy esőben a felülete csúszós.

Látogathatóság: Szabadon, korlátlanul látogatható

További információk: https://www.gonyu.hu/latnivalok

Közeli látnivalók

Szent Péter és Pál Római Katolikus Templom

Az országos műemléki védettséget élvező katolikus templom a gróf Eszterházy család megbízásából épült. 1795-ben szentelték fel Szent Péter és Pál tiszteletére. Az épület a copf vagy más néven klasszicizáló késő barokk stílus jegyeit viseli. A főbejárat fölé a család faragott címere került a kardot emelő griffel, és ide helyezték a felújításáról megemlékező, latin nyelvű táblát is. A templom csak a misék ideje alatt látogatható. A miserend a templom előtti hirdetőtáblán olvasható.

Duna Panoráma Tanösvény

Ahogy a régmúlt korok utazói megpihentek itt, úgy a mai turisták is békét lelhetnek a szemet gyönyörködtető természeti szépségű Duna-parton, érkezzenek akár két keréken az EUROVELO 6-os kerékpárúton, négy keréken az 1-es főúton, vagy a víz irányából. A tanösvény fogadópontja a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi Ferenc utca sarkán, a keresztnél található. Innen a madárösvény vezet le a Dunához, ami váratlan panorámával tárul elénk. A tanösvényen interaktív, magyar és angol nyelvű táblák vezetik a látogatókat. A séta minden korosztály számára élményt nyújt. Valaki a panorámában gyönyörködik, mások szívesen elolvassák a helytörténeti érdekességeket, és biztosan akad olyan is, aki az okos telefonja segítségével filmet néz, applikációt tölt le, vagy lejátssza a Gönyűről szóló mesét a család apróságainak. A gyerekek figyelmét nemcsak a mese köti le, hanem a táblákba épített játékok is. A Horgásztanya Látogatóközpont tetejéről, panorámatávcsövön keresztül megfigyelhetőek a víz fölött szálló madarak, a tematikus, hajós játszótér pedig ráhangol a megújult épületbe került helytörténeti kiállításra, mely a helyi hajósok relikviáit mutatja be. A tanösvényhez vezetőfüzet is készült a 6-10 éves korosztály részére, melyet a https://www.gonyu.hu/latnivalok oldalról le is tölthet.

Sétahajózás

Sétahajózás Motorcsónakos túráinkon gyönyörködhetnek a természeti szépségekben, megnézhetik Gönyűt és környékét a vízről, és élvezhetik a sebességet. Erebe kör: • indulás a Horgásztanya Látogatóközponttól • vízügyi kikötő és ha szerencsénk van, akkor a Széchenyi, Magyarország legnagyobb jégtörő hajójának megtekintése • Gönyű látképe a víz irányából • Erebe sziget menetidő: kb. 30-45 perc; ár: 6000 Ft/ túra (5 főig) Torda kör: • indulás a Horgásztanya Látogatóközponttól • vízügyi kikötő és ha szerencsénk van, akkor a Széchenyi, Magyarország legnagyobb jégtörő hajójának megtekintése • Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő megtekintése • Torda-sziget, épülő Mosoni-Duna torkolati műtárgy megtekintése menetidő: kb. 1 óra-1 óra 15 perc; ár: 8000 Ft/túra (5 főig) Sétahajóink 5 személyesek, de igény esetén nagyobb csoportokat is tudunk vállalni partnereink segítségével. Fenti útvonalakon kívül egyedi program is kérhető (pl. győri városnézés, Komárom, naplemente túrák). Előzetes egyeztetés minden túra előtt szükséges Kapcsolat: Ihász Róbert, 00 36 30 500 7805

Közelben lévő rendezvények

Kommentek

Jelenleg nincsenek kommentek