-->

Magyarország, 9071 Gönyű, Kossuth L. utca
47.73672000, 17.82137300

Gönyű Község Önkormányzata

https://www.gonyu.hu/latnivalok

A gönyűi Kossuth Lajos utca Magyarország leghosszabb falubeli macskaköves útja, csaknem 3 kilométer hosszú. A Római Birodalom idején a község területén vezetett át a Győrt, az akkori Arrabonát Brigetio-val, a mai Ószőnnyel összekötő országút. Ez az út képezi az alapját az immár műemlék értékű macskaköves útnak. Ez volt a régi főút Budapest és Győr között. A kockakövek vulkáni eredetű kőzetből készültek, leginkább bazaltból. A lerakási mód többféle lehetett. Itt Gönyűn hullámvonalban helyzeték el a köveket, ami a kis kockakő szabálytalan mérete és alakja miatt észszerű kőfektetési mód volt. Ezzel a módszerrel ugyanis a különböző méretű kövek csaknem maradéktalanul felhasználhatóak voltak. A macskaköves útburkolat a II. világháborúig volt elterjedt szabadtéri burkolási módszer, az 1960-as évektől kiszorította az aszfalt. A macskakő előnye, hogy nagy szilárdságú, és a köveket többször is le lehet rakni, mivel nincsenek egymáshoz rögzítve, hátránya, hogy esőben a felülete csúszós.

Látogathatóság: Szabadon, korlátlanul látogatható

További információk: https://www.gonyu.hu/latnivalok

Közeli látnivalók

Szent Péter és Pál Római Katolikus Templom

Az országos műemléki védettséget élvező katolikus templom a gróf Eszterházy család megbízásából épült. 1795-ben szentelték fel Szent Péter és Pál tiszteletére. Az épület a copf vagy más néven klasszicizáló késő barokk stílus jegyeit viseli. A főbejárat fölé a család faragott címere került a kardot emelő griffel, és ide helyezték a felújításáról megemlékező, latin nyelvű táblát is. A templom csak a misék ideje alatt látogatható. A miserend a templom előtti hirdetőtáblán olvasható.

Horgásztanya Látogatóközpont és Erebe Terasz

A Látogatóközpont változatos szolgáltatásokkal várja majd a Gönyűre látogató családokat, a kerékpáros és vízi turistákat, valamint az iskolai vagy nyugdíjas csoportokat egyaránt. Az utazók turisztikai információkat találhatnak a helyi és környékbeli látnivalókról, az ínyencek pedig az Erebe Terasz szezonálisan frissülő, a la carte ételeiből, hal és streetfood különlegességeiből válogathatnak közvetlenül a Duna partján. A teraszbár fagylaltokat, prémium söröket, válogatott borokat, üdítőket és helyben készült limonádékat, koktélokat kínál majd. A tanyaház várhatóan 2020 májusában nyitja meg újra kapuit.

Sólya és úszómű

Szívesen szállnak vízre Gönyűn a csónaktulajdonosok, hogy élvezzék a napsütést és a hullámokat. Persze a horgászokat is vonzza a nagy fogás lehetősége, velük is gyakran lehet itt találkozni. A sólya a Látogatóközpont mellett található. Ugyanide került az új úszómű is, ami 2020 tavaszától csónakok és kishajók kikötésére egyaránt alkalmas lesz.

Közelben lévő rendezvények

XXVII. Furulyafesztivál

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Győri Művészeti és Fesztiválközpont tisztelettel meghívja Önt a XXVII. Furulyafesztiválra 2020. február 19-én 15 órára a a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermébe (egykori zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.). Köszöntőt mond: Hajtó Péter OKSTB elnöke

A részvétel díjtalan!

 

 

 

 

 

Kutassy Túra 48/3/15 km

Sokorópátka hőseire, Kutassy Ignácra és Pálra emlékezünk túránkkal, melyet a szabadságharc dátuma miatt 48, 3 és 15 km távokon szervezünk. A túra során Sokorópátkát és környékét barangolhatják be a résztvevők. Túránkon nevezési díj nincs, de támogatást örömmel fogadunk! Az adományokkal nem csak a következő túrát, de óvodánk udvari játékainak felújítását is támogatni lehet! Nevezéseket névvel, címmel, telefonszámmal és táv megjelölésével a patkakultur@gmail.com címre várjuk.

Kommentek

Jelenleg nincsenek kommentek