Magyarország, 9022 Győr, Széchenyi tér 5.
47.68874200, 17.63462600

Arrabona EGTC

http://www.romer.hu

Győr egyik legszebb barokk palotájában állandó kiállítás mutatja be Győr és környékének történetét az őskortól az 1950-es évekig. Emellett külön szobában kapott helyet a Petz-család hagyatéka (orvostörténeti, képző- és iparművészeti kiállítás), az Abád-Hauser-család magángyűjteménye, a Madách-gyűjtemény, valamint "A pusztulás képei" c. állandó kiállítás.

Látogathatóság: Kívülről megtekinthető

További információk: http://romer.hu/apatur-haz/

Közeli látnivalók

Vastuskó

A vastuskó (Stock im Eisen) állítása a német nyelvterületen terjedt el. Lényege, hogy minden városba érkező mesterlegény, aki céhes vándorútját tölti, belevert egy szöget a városban felállított tuskóba. A győri változatnak kicsit más a története: mikor Zittrisch Mátyás megnyitotta "Vastuskóhoz" címzett fűszerkereskedését a 19. század közepén, csináltatott egy hozzá illő cégért gyári szögekből.

Vastuskós-ház

A 17. században épült Vastuskós ház ad otthont Patkó Imre (1922-1983) újságíró, művészettörténész gyűjteményének. Az épületben kortárs alkotók – többek között Kassák Lajos, Bálint Endre, Victor Vasarely és Kondor Béla – munkái, valamint kelet-ázsiai, afrikai, óceániai néprajzi tárgyak láthatók. Maga az épület a sarkán elhelyezett vastuskóról kapta a nevét, melybe a legenda szerint a vándorló kézműveslegények egy-egy szöget vertek győri tartózkodásuk emlékéül.

Széchenyi tér

Győr megújult barokk főtere a város életének fontos színhelye. Itt található többek közöztt a Mária-oszlop, a bencés épületegyüttes, az Apátúr-ház, valamint a vastuskó cégér.

Közelben lévő rendezvények